E-Novine: Ratni zločin uz podršku vlasti

Izvor: E-Novine

Pripremaju se krivične prijave protiv pripadnika drugih policijskih jedinica za ratne zločine na Kosovu. Nataša Kandić ističe da policija ništa nije mogla da uradi bez znanja državnog vrha

Fond za humanitarno pravo podneo je 3. marta krivičnu prijavu protiv pripadnika 37. odreda Posebnih jedinica policije (PJP) za ratne zločine na Kosovu. U saopštenju ove nevladine organizacije ističe se da su PJP MUP-a Srbije „sudelovale u izvršenju brojnih masovnijih ratnih zločina na Kosovu”.

„Mnoge od tih zločina učinili su po naređenjima iz državnog vrha SRJ i MUP-a Srbije”, ističe se u saopštenju.

Nataša Kandić, izvršna direktorka FHP, kaže za e-novine da „vlast mora da objasni zašto je na delu nekažnjivost zločina i zašto su počinioci teških krivičnih dela ratnog zločina na slobodi”. Ona naglašava da se pripremaju krivične prijave protiv pripadnika drugih policijskih jedinica za ratne zločine na Kosovu i ističe da „policija ništa nije mogla da uradi bez znanja državnog vrha”.

U saopštenju Fonda navodi se da su ratne zločine na Kosovu „samostalno osmislile i isplanirale najviše starešine PJP”.

„Pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu sudi se Radoslavu Mitroviću, komandantu 37. odreda PJP za izdavanje naredbe za ubijanje albanskih civila u Suvoj Reci, 26. marta 1999. godine. Ostale policijske starešine i policajci koje su u ratu na Kosovu učinili desetine ubistava i drugih teških ratnih zločina, ne samo da nisu krivično gonjeni i udaljeni iz policije, nego su još i napredovali u službi”, kaže Nataša Kandić.

Ona ističe da je jedan od počinilaca Nenad Stojković napredovao u službi i da je do pre dve godine bio načelnik SUP-a Leskovac.

„Postoje i drugi odredi, kao što je 23, koji je bio na mestu u kojem je ubijeno 110 osoba, postoje i druge jedinice i smatramo da je važno otvoriti pitanje delovanja, planiranja, izvršenja zločina koje su počinile Posebne jedinice policije. Biće još prijava, policija ne reaguje, Tužilaštvo je okupirano aktuelnim predmetima, a mi smo odlučni da, nakon poslednjih presuda Haškog tribunala, da institucije i javnost podsećamo da ovde vlast opstruira ideju da se sudi zločincima”, kaže sagovornica e-novina.

Prijava Fonda temelji se na dokazima koji su prikupljeni poslednjih godina; Radoslavu Mitroviću komandantu 37. odreda PJP sudi se zbog izdavanja naredbe za ubijanje albanskih civila u Suvoj Reci 26. marta 1999. godine.

Nenad Stojković radi u SUP-u Leskovac, a bio je komandir Četvrte čete 37. odreda, koja je bila zadužena za područja Drenice, Bajgore, Ćićevice i Jezerskih planina, navodi se u saopštenju. Fond je u krivičnoj prijavi naveo da je Stojković učestvovao u ubijanju i zlostavljanju Albanaca, odnosno da je neke od njih sam ubio.

„Stojković je bio načelnik leskovačkog SUP-a i, iako o njemu imaju podatke Služba za otkrivanje ratnih zločina i Tužilaštvo za ratne zločine, nije odgovarao. Postoji, po mom mišljenju, nova orijentacija da se zaboravi to što je činjeno. Nakon naše krivične prijave, očekujem da policija pohapsi počinioce. Ima ih više, o tome imamo podatke”, kaže Nataša Kandić.

Share