Večernje novosti: NVO pisale Tadiću

Izvor: Večernje novosti

Grupa nevladinih organizacija zatražila je danas od predsednika Srbije Borisa Tadića da podrži inicijativu da se 11. jul u Srbiji prihvati i obeležava kao Dan sećanja na genocid u Srebrenici i odavanja pošte njegovim žrtvama.

U otvorenom pismu, koje su potpisali Fond za humanitarno pravo, Žene u crnom, Helsinški odbor za ljudska prava, Centar za unapređenje pravnih studija, Komitet pravnika za ljudska prava i Inicijativa mladih za ljudska prava, navodi se da presuda Međunarodnog suda pravde obavezuje Srbiju da se jasno distancira od ratnih zločina.
Te nevladine organizacije, takođe, ističu da je 15. januara Evropski parlament usvojio Rezoluciju o proglašenju 11. jula Danom sećanja na genocid u Srebrenici, i da je, s obzirom na ambicije Srbije da postane članica Evropske unije, to postala obaveza vlasti u Beogradu.
U otvorenom pismu se dodaje da je “poštovanje i priznanje žrtava u Srebrenici i početak izgradnje zajedničkog pamćenja u koje će biti utkane sve žrtve ratnih zločina počinjenih na teritoriji bivše Jugoslavije” zajednička obaveza.
Nevladine organizacije potpisnice pisma su najavile će svakog 11. u mesecu širom Srbije organizovati akcije različitog karaktera kojima će pozivati vlasti Srbije da krenu stopama Evropskog parlamenta i odaju poštu žrtvama genocida.

Share