TV Avala: Organizacije za ljudska prava o suđenju F.Artman

Izvor: TV Avala

Povodom suđenja novinarki Florens Arman (Florence Hartmann) pred Haskim tribunalom zbog navodnog objavljivanja poverljivih odluka Žalbenog veća u procesu protiv Slobodana Miloševića, organizacije za ljudska prava iz država naslednica bivše Jugoslavije navode da nije jasno zašto je ona došla pod udar Suda.

U saopštenju koje je danas dostavljeno medijima, podseća se da je sadržaj tih odluka bio predmet brojnih novinskih izveštaja i javne debate nakon presude Međunarodnog suda pravde povodom tužbe BiH protiv Srbije, u februaru 2007. godine.

U to vreme, organizacije za ljudska prava u celom regionu bivše Jugoslavije otvoreno su raspravljale zašto Tribunal nije dao zapisnike Vrhovnog saveta odbrane Savezne Republike Jugoslavije (VSO SRJ) Međunarodnom sudu pravde i zašto taj sud nije tražio te dokumente od Srbije u postupku odlučivanja po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

Organizacije za ljudska prava veoma su oštro kritikovale odluku Haškog tribunala da prihvati zahtev Srbije za zatamnjivanje delova zapisnika VSO, kao i odluku Međunarodnog suda pravde da ne traži pomenute zapisnike od Srbije, sa obrazloženjem da raspolažu dovoljnim dokumentima za odlučivanje, navodi se u saopštenju.

Podseća se da su organizacije za ljudska prava iz Srbije tražile od Vlade Srbije da obelodani zapisnike VSO “i time prekine raširene sumnje da je prikrila dokaze o odgovornosti za genocid u BiH, što ona nije učinila do danas”. “Javila se ozbiljna sumnja da su Haški tribunal, odlukom o zaštitnim merama za zapisnike VSO, i Međunarodneog suda pravde, nezainteresovanošću da prikupi važne dokaze, zaštitili Srbiju od moguće odgovornosti za učešće u genocidu u Srebrenici”, piše u saopštenju.

Organizacije za ljudska prava iz regiona bivše Jugoslavije traže od Srbije da se odrekne zaštitnih mera i time otkloni sumnju javnosti da zatamnjeni delovi zapisnika VSO skrivaju činjenice o odgovornosti Srbije u izvršenju genocida u Srebrenici.

Organizacije za ljudska prava traže od Haškog Tribunala da razjasni odluku o prihvatanju zahteva Srbije o zatamnjivanju zapisnika i tako otkloni sumnju da su te odluke Tribunala poverljive kako bi od javnosti sklonila činjenice da je zaštitilo Srbiju od odgovornosti za genocid u Srebrenici. U saopštenju, koje je potpisalo više od 30 organizacija za ljudska prava, navodi se da bi suđenje Florens Artman trebalo da bude javno i dostupno za praćenje tim organizacijama.

Share