Sećanje na zločine u Opštini Konjic

Izvor: Glas Javnosti, 19.02.2007; Strana: 6

U Centru „Sava“ 24. februara skup o stradanju Srba u logoru „Čelebići“

BEOGRAD – U Beogradu će 24. februara biti održana konferencija na kojoj će biti predočeni dokazi o ratnim zločinima počinjenim nad Srbima u logoru „Čelebići“, koji su na području opštine Konjic formirale snage bosanskih muslimana i Hrvata.

Očekuje se da će na konferenciji „Čelebići 1992: Van svake sumnje“, koju organizuje Fond za humanitarno pravo (FHP) u saradnji sa beogradskom Kancelarijom Haškog tribunala, biti predstavljeni dokazi o zločinima počinjenim u tom logoru, na kojima se zasniva presuda Haškog suda. Skup se održava uz finansijsku podršku Saveta Evrope, a očekuje se da će na konferenciji govoriti i bivši logoraši iz Čelebića.
Najavljeno je da će govoriti šef Misije Saveta Evrope u Srbiji Denis Huber, šef Misije Oebsa u Srbiji Hans Ola Urstad, predstavnici Saveta Evrope i Sekretarijata Haškog tribunala Silvija Panović-Đurić i Aleksandra Milenov. Očekuje se da će na otvaranju skupa govoriti izvršni direktor FHP Nataša Kandić, kao i potpredsednik G17 plus Ivana Dulić-Marković.
Dokaze o zločinima počinjenim u tom logoru, na kojima se zasniva haška presuda, predočiće zamenik glavnog istražitelja Haškog tribunala Bob Reid, viši zastupnik optužbe Helen Brady, kao i pravnik i saradnik Sudskog veća Tribunala Tomas Vejd Pitman.
U Čelebićima, opština Konjic, sredinom maja 1992. godine snage bosanskih muslimana i Hrvata formirale su logor u kome su bili zarobljeni srpski civili. Haški tribunal je za zločine počinjene u Čelebićima na 18 godina zatvora osudio Hazima Delića, bivšeg zamenika komandanta ovog logora, dok je 15-godišnja kazna izrečena Esadu Landžu, stražaru u ovom logoru. Zdravko Mucić, komandant logora Čelebići, osuđen je na devet godina zatvora. Oni su osuđeni za ubistva, mučenja, seksualna zlostavljanja, premlaćivanja i okrutno i nečovečno ponašanje.
Autor: NN

Share