Opštinski sud u Nišu: novčana naknada zbog rasno motivisanog napada

Opštinski sud u Nišu je doneo presudu kojom su Oliver Mirković i Nataša Stojanović obavezni da isplate Romu Dragiši Ajdarevića 150.000 dinara na ime odštete zbog pretrpljenog straha, fizičkih i duševnih bolova prilikom napada u aprilu 2000. godine. Fond za humanitarno pravo (FHP) je u ime Dragiše Ajdarevića podneo tužbu za naknadu štete 7. marta 2006. godine.

U večernjim časovima 8. aprila 2000. godine u ulici IX Brigade u Nišu, petnaestogodišnjeg Dragišu Ajdarevića koji se u društvu sa drugom Milošem Stamenkovićem vraćao iz prodavnice, sačekala je grupa mlađih skinhedsa. U trenutku kada su prolazili pored njih jedno lice iz grupe je doviknulo Dragiši: „Je li bre! Jesi li ti Ciganin?“ da bi nakon toga, čitava grupa opkolila Dragišu i počela da ga udara pesnicama i nogama po glavi i čitavom telu. Jedna devojka iz grupe, kasnije identifikovana kao Nataša Marković (udato Stojanović), je Dragišu gađala praznom flašom, ali ga nije pogodila jer se on pomerio. Dok su ga tukli, skinhedsi su mu skinuli jaknu i majicu tako da je bio polunag. Sve vreme dok su ga udarali skinhedsi su Dragišu vređali i vikali mu: „Ciganine! Šta ćeš ti u Srbiji?!“.

Kako je u međuvremenu Dragišin drug otrčao sa mesta događaja i o napadu obavestio Dragišinog oca Nebojšu Ajdarevića, on je sa suprugom, ćerkom i sinom ubrzo stigao ispred prodavnice gde je video svog sina kako leži na zemlji. U tom trenutku jedan od napadača mu je uzviknuo: „Cigani! Šta ćete vi ovde? Ovo nije vaša zemlja!“, a zatim su i njega napali ali su se, usled otpora koji je pružio, razbežali. Kod Dragiše Ajdarevića konstatovane su lake telesne povrede.

Na osnovu krivične prijave koju je u ime porodice Ajdarević podneo FHP, protiv Olivera Mirkovića i Nataše Marković (udato Stojanović) vođen je krivični postupak za krivično delo izazivanje nacionalne, rasne, i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti. Njima je u maju 2001. godine Okružni sud u Nišu izrekao kaznu zatvora u trajanju od šest meseci, uslovno na dve godine.

S obzirom na činjenicu da je, tada maloletni, Dragiša Ajdarević bio žrtva ozbiljnog rasističkog napada koji FHP smatra da dosuđeni iznos obeštećenja ne predstavlja dovoljnu satisfakciju za žrtvu. FHP je uložio žalbu na ovu presudu Opštinskog suda u Nišu.

Share