Zahtev za udaljavnje Mileta Novakovića iz MUP Srbije

Fond za humanitarno pravo uputio je premijeru Vojislavu Koštunici zahtev za udaljavanje Milete Novakovića, pripadnika specijalne jedinice Žandarmerije, iz Ministarstva unutrašnjih poslova zbog odgovornosti za povrede osnovnih ljudskih prava u 1994. i 2006. godini.

Prema dokumentaciji FHP-a, u februaru 1994. godine, u SUP-u Prijepolje, kada je na funkciji načelnika bio Mileta Novaković, u toku akcije oduzimanja oružja u opštini Prijepolje, Muslimani su privođeni i batinama primoravani da priznaju da skrivaju oružje. FHP je registrovao da su tokom pomenute akcije pripadnici policije izvršili pretres u preko 150 bošnjačkih domaćinstava i da su samo u tri kuće našli oružje. Preko 100 Bošnjaka je privedeno u policijsku stanicu u Prijepolju, od kojih je otprilike 80 teško pretučeno.

Prema navodima dvojice pretučenih[1], sa kojima su razgovarali istraživači FHP-a, u njihovom prebijanju lično je učestvovao načelnik Novaković.

Prvi, sledećim rečima opisuje svoj susret sa načelnikom Novakovićem:

Kada su me uveli kod inspektora Popovića, ušao je Mileta Novaković i još jedan. Mileta me je odmah udario pesnicom u grudi. Uhvatio sam ga za ruku i rekao da me ne bije, da nisam zdrav. On je znao da nemam jedan bubreg, odavno se poznajemo. Rekao je da će mi odvaliti i drugi, udarajući me u glavu i lice…

Drugi, takođe tvrdi da ga je tukao načelnik Novaković:

Rekao sam mu [Novakoviću] da nemam šta da priznam. Dohvatio je stolicu i krenuo na mene, preteći i psujući. Onda me je udario u glavu sa obe strane. Povukao me je za jaknu, oborio na pod i šest-sedam puta pesnicom me udario u predelu bubrega. Kada sam ga upitao zašto me bije, dobio sam udarac u pleksus od kojeg sam izgubio vazduh. Prestao je kada je u kancelariju ušao inspektor Pop. Požalio sam mu se a on je na to rekao da će i on da me bije.

Prema informacijama kojima raspolaže FHP, Mileta Novaković je u svojstvu nadređenog, na košarkaškoj utakmici između Partizana i Crvene Zvezde, 15. juna 2006. u Beogradu, izdao naredbu jedinici Žandarmerije koja je obezbeđivala utakmicu da primeni silu prema navijačima.

Imajući u vidu iznete podatke, FHP traži od premijera da u interesu stvaranja odgovornih institucija naredi pokretanje postupka za udaljavanje Milete Novakovića iz MUP-a Republike Srbije.

 


[1] Izveštaj Policisjka represija u Sandžaku, Ljudska prava 1991 – 95, str. 123, FHP. Izdanje 1997.

Share