Krivična prijava protiv počinioca etničkog nasilja u Novom Sadu

Fond za humanitarno pravo podneo je krivičnu prijavu Opštinskom javnom tužilaštvu u Novom Sadu protiv Momira Vujića iz Petrovaradina zato što motivisan etničkom mrznjom već tri godine psihički i fizički zlostavlja svoje susede Muslimane, porodicu Gojak.

Momir Vujić počeo je da preti i napada Aziza (53), Mirsadu (43) i njihovu ćerku Eminu Gojak (18) početkom NATO bomardovanja 1999. godine. Članovima porodice Gojak, Vujić je psovao “majku tursku” i “šiptarsku”, preteći im da će ih ubiti i nabiti na kolac ukoliko se ne odsele iz Petrovaradina. Noću, pošto je Aziz imao radnu obavezu u Javnom preduzeću “Vodovod”, Momir Vujić je bacao zemlju i lupao na prozor Mirsadi i Emini, sve vreme ih psujući i preteći da će ih ubiti.

Zbog straha za svoju bezbednost Mirsada i Emina morale su da odu iz svoje kuće u Petrovaradinu u koju su se vratile posle završetka ratnog stanja. Ponašanje Momira Vujića od tada se, međutim, nije promenilo. Niko iz porodice Gojak i dalje ne može da izađe iz kuće, a da Momir Vujić ne pljuje za njima, psujući im “majku šiptarsku ili tursku”. Jednom prilikom Momir Vujić je zapretio Mirsadi da će im zapaliti kuću “jer liči na džamiju”. Bez bilo kakvog povoda, 15. marta 2002. godine, Momir Vujić je napao Aziza Gojaka, preteći mu sekirom, da bi ga zatim udario pesnicom u lice.

Porodica Gojak je nekoliko puta tražila zaštitu od policije, ali protiv Momira Vujića do danas nije pokrenut ni krivični ni prekršajni postupak što ga ohrabruje da nastavi sa pretnjama i napadima.

  Dodatne informacije: Kancelarija FHP u Novom Sadu – Olivera Franjičević, tel/fax: 021/28-755; e-mail: hlcolja@Eunet.yu

Share