Treći regionalni forum o mehanizmima za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima u bivšoj Jugoslaviji

Fond za humanitarno pravo (FHP), Istraživačko-dokumentacioni centar (IDC) i Documenta, organizuju Treći regionalni forum o mehanizmima za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima u bivšoj Jugoslaviji (Forum), 11. i 12. februara 2008. godine, u Beogradu.

FHP, IDC i Documenta započele se konsultacije u okviru civilnog društva organizovanjem prvog Regionalnog foruma Utvrđivanje istine u post-konfliktnom periodu, u maju 2006. godine u Sarajevu. Potom su, u decembru 2006. godine, u Beogradu održane konsultacije sa umetnicima iz regije, u februaru 2007. godine u Zagrebu je održan drugi Regionalni forum, a onda su usledile nacionalne i regionalne konsultacije sa mladima, novinarima i organizacijama za ljudska prava. U 2008. godine biće organizovane nacionalne i regionalne konsultacije sa udruženjima žrtava, ženskim grupama, udruženjima veterana i profesionalnim grupama, kao i regionalni forumu u Prištini i Podgorici. Cilj debate je da se dođe do modela za utvrđivanje i kazivanje istine, uključujući iinicijativu FHP, IDC i Documente o formiranju Regionalnog tela za utvrđivanje i kazivanje činjenica o ratnim zločinima u bivšoj Jugoslaviji, koji može da obezbedi pravdu i spreči ponavljanje zločina. Preporuke civilnog društva biti podnete nacionalnim vladama država bivše Jugoslavije, UN, Savetu Evrope i Evropskoj komisiji.

U radu Trećeg regionalnog foruma učestvovaće 250 pojedinaca, predstavnika udruženja žrtava i žrtve, aktivisti nevladinih organizacija za ljudska prava i ženskih grupa, veterani, novinari, umetnici, pisci, politikolozi, sociolozi, istoričari, arhivisti, poslanici, članovi političkih partija, sudije, tužioci, studenti i srednjoškolci iz regije.

Prvog dana, Mirsad Tokača, predsednik IDC će predstaviti Poimenični popis žrtava u BiH, koji je završen 2007. godine a Sandra Orlović rad  FHP-a na stvaranju Kosovske knjige pamćenja. Učesnici će potom u tri  radne grupe razgovarati o potrebama i očekivanjima žrtava, regionalnom pristupu u utvrđivanju istine o ratnim zločinima i stvaranju klime za utvrđivanje istine i sprečavanje ponavljanja ratnih zločina.

Drugog dana, na prepodnevnoj sesiji žrtve će svedočiti o zločinima i nepravdi koje su preživeli. Forum će biti završen plenarnom sednicom na kojoj će moderatori radionica podneti izveštaje, a potom će učesnici diskutovati o zaključcima i daljem toku konsultacija.

Forum će otvoriti predsednik Narodne skupštine Republike Srbije, g.din Oliver Dulić i specijalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, g.din Jelko Kacin.

Share