Trupi gjykues në lëndën Grupi i Gjilanit nuk ia ka ofruar besimin dëshmitarit kryesor të prokurorisë për krime të luftës

Departamenti për krime të luftës i Gjykatës së Lartë në Beograd, me trupin gjykues të të cilit ka kryesuar gjykatësja Snezhana Nikoliq-Garotiq, në datën 19.09.2012 e ka dënuar të akuzuarin Samet Hajdarin me burgosje në kohëzgjatje prej pesëmbëdhjetë vitesh (15), Ahmet dhe Nazif Hasanin me burgosje në kohëzgjatje prej trembëdhjetë vitesh (13), Agush Memishin, Burim Fazliun dhe Selmon Sadikun me burgosje në kohëzgjatje prej dymbëdhjetë (12) vitesh, Faton Hajdarin me burgosje në kohëzgjatje prej dhjetë (10) vitesh, Kamber Sahitin, Ferat Hajdarin dhe Sadik Aliun me burgosje në kohëzgjatje prej tetë (8)vitesh dhe Shefqet Musliun me burgosje në kohëzgjatje prej pesë (5) vitesh.


Share

Oficerët dhe ushtarët e UJ dënohen për krime të luftës të kryera në Kosovë

Trupi Gjykues i Gjykatës së Lartë në Nish, me të cilin ka kryesuar gjykatësja Dijana Jankoviq, ka shqiptuar në datën 3.08.2012 aktvendimin ndëshkues për pjesëtarët e fajësuar të Ushtrisë së Jugosllavisë – oficerët Zlatan Mançiq dhe Radeta Radojeviqin, dhe ushtarët e rregullt, Danillo Teshiq dhe Mishel Seregi, për vepër penale të krimeve të luftës kundër popullatës civile, të kryera në Kosovë në muajin prill të vitit 1999. Të akuzuarit nuk kanë qenë të pranishëm gjatë shpalljes së vendimit gjyqësor. Kryetarja e trupit gjykues i ka lexuar dënimet me burgosje, por nuk e ka lexuar arsyetimin e aktvendimit, duke konsideruar se „kjo nuk është e nevojshme, sepse të akuzuarit nuk janë të pranishëm dhe në mënyrë që pa nevojë të mos i lodh të pranishmit“.


Share

Prokuroria për krimet e luftës vepron sipas urdhrave politik: rasti i shqiptarëve nga Bujanovci

Gjatë fushatës zgjedhore në Serbi, në datën 3 maj të vitit 2012, janë burgosur pesë shqiptarë nga komuna e Bujanovcit, – Elhami Salihu, Mustafa Limani, Sherif Abdiri, Nedir Sefedini dhe Sevdaij Emurllahu, të cilët, pjesëtarët e maskuar të xhandarmërisë, të njëjtën ditë i kanë dërguar në seli të MPB-së së Republikës së Serbisë, në Beograd. Të burgosurit kanë me qenë në pranga me duart të lidhura pas shpine. Gjatë pasdites, ministri i policisë, Ivica Daçiq, në konferencën për shtyp në Vranjë, gazetarëve ua ka treguar dokumentet policore mbi vrasjet e civilëve serb dhe të pjesëtarëve të MPB-së së Serbisë nga ana e Ushtrisë Çlirimtare të Preshevës, Bujanovcit dhe Medvegjes (UÇPBM). Ai ka sjellë të dhënën se gjatë vitit 2000 dhe 2001, në sulmet e UÇPBM-së janë vrarë 18 policë dhe ushtarë, kurse 43 civilë serb janë kidnapuar. Të njëjtën ditë, prokurori për krime të luftës, Vlladimir Vukçeviq e ka informuar opinionin publik se është fjala për hetime, të cilat, sipas ligjit, janë fshehtësi[1], kurse disa media, duke iu referuar burimeve jozyrtare, kanë transmetuar se dyshohet që të burgosurit kanë qenë pjesëtarë të UÇPBM-së, të cilët në vitin 2001kanë marrë pjesë në rrëmbimin e dy të rinjve serb, trupat e të cilëve janë gjetur në afërsi të kampit të UÇPBM-së  në fshatin Breznica e Ulët (Donja Breznica) në Kosovë.

Share