Dhuna etnike në Kosovë

Dhuna etnike në Kosovë

etnicko-nasilje-alSerbët në Kosovë pas qershorit të vitit 1999 kanë kaluar vite të vështira. Pas tërheqjes së policisë dhe ushtrisë serbe ata u bënë shënjestër e UÇK-së dhe grupeve kriminale. Shumë vrasje, kidnapime dhe asgjësime të pasurisë ndodhën në praninë e forcave ndërkombëtare. Mosreagimi i KFOR-it i bindi edhe shqiptarët, të cilët personalisht kanë qenë kundër dhunës, se bashkësia ndërkombëtare po e mbështetë idenë e grupeve ekstremiste politike për “Kosovën pa serbë”. Më 17 mars, duke përjashtuar Mitrovicën UNMIK-u dhe KFOR-i, para së gjithash, me të pabërat e tyre përsëri trimëruan ekstremistët shqiptarë. Mirëpo ata kësaj radhe haptazi u kthyen kundër UNMIK-ut dhe KFOR-it. Ditën e parë me 17 mars detyruan policinë e UNMIK-ut që të tërhiqet në bazat e KFOR-it.

Shkarkojeni raportin e plotë

Share

Vojisllav Shesheli bën fushatë për deputet

Vojisllav Shesheli bën fushatë për deputet
BalkanInsight_logoKreu i Partisë Radikale Serbe, Vojisllav Shesheli, kandidon sërish për një vend në parlament në zgjedhjet e përgjithshme që do të mbahen muajin e ardhshëm, pavarësisht se ka një dënim për krime lufte që duhet ta kishte ndaluar ligjërisht që ai të bëhej deputet.

Politikani ultranacionalist Vojisllav Sheshel, kreu i Partisë Radikale Serbe, po përpiqet të rifitojë një vend në parlamentin serb në zgjedhjet e 3 prillit – edhe pse, pasi u dënua nga gjykata e OKB-së për krime lufte, ai duhej tqa kishte të ndaluar të bëhej deputet.

Shesheli u dënua me dhjetë vjet burg nga Mekanizmi për Gjykatat Penale Ndërkombëtare në Hagë në prill 2018 për nxitje të krimeve të luftës kundër kroatëve etnikë në fshatin serb të Hrtkovcit në vitin 1992. Megjithatë, për shkak të viteve që ai kishte kaluar tashmë në paraburgim, ai nuk duhej ta vuante dënimin.


Share