Pismo predsedniku Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove

Pismo predsedniku Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove

irmct-logoPoštovani predsedniče, sudijo Ađijus,

Mi, nevladine organizacije za ljudska prava, smatramo da nijedan osuđenik za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid ne bi  trebalo da bude prevremeno pušten na slobodu ukoliko se nije javno obratio porodicama žrtava sa izjavom iskrenog žaljenja i iskazao spremnost da pomogne u otkrivanju počinilaca konkretnih zločina i otkrivanju masovnih grobnica.

Obraćamo vam se u vezi sa mogućim prevremenim puštanjem na slobodu Vlastimira Đorđevića, osuđenog na kaznu zatvora u trajanju od 18 godina za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, koji je obuhvatio ubistva, deportacije, druga nečovečna dela i progone. Osuđen je za deportaciju najmanje 200.000 kosovskih Albanaca iz 13 kosovskih opština; ubistvo najmanje 724 Albanca; prisilno premeštanje tela ubijenih i njihovo sakrivanje u masovne grobnice na teritoriji Srbije. Žalbeno veće MKSJ je utvrdilo da je Đorđević, kao načelnik Resora javne bezbednosti Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, naložio da se tela kosovskih Albanaca pokopaju u masovne grobnice na teritoriji Srbije kako bi se uklonili dokazi o počinjenim zločinima, kao i da je „jasno izdavao naređenja vezana za tajno postupanje sa telima, njihov prevoz i ponovno pokopavanje”.

Do danas su na teritoriji Srbije otkrivene masovne grobnice sa oko 950 tela kosovskih Albanaca. Sudbina još 1092 kosovska Albanca koji su nestali tokom oružanih sukoba na Kosovu i dalje je nerazjašnjena.

Mi, nevladine organizacije za ljudska prava iz Srbije i sa Kosova, očekujemo od Vas da pozovete osuđenika Đorđevića da iznese informacije o preostalim masovnim grobnicama u Srbiji u kojima su pokopana tela ubijenih Albanaca, da iznese podatke o učesnicima „dogovora” i izvršiocima streljanja trojice braće Bitići/Bytyqi.

Potpisnici:

 • A11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava
 • Admovere
 • Atina
 • Astra
 • Autonomni ženski centar
 • Balkans group
 • BIRN Kosovo
 • Centar modernih veština
 • Centar za evroatlantske studije
 • Centar za ljudska prava Niš
 • Centar za regionalizam
 • Civil Rights Defenders
 • Civil Rights Program Kosovo
 • Fond za humanitarno pravo
 • Fond za humanitarno pravo Kosovo
 • Fondacija za otvoreno društvo, Srbija
 • forumZFD, Kosovo
 • forumZFD, Srbija
 • Građanska akcija Pančevo
 • Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
 • Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovë
 • Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija
 • Integra
 • Internews Kosova
 • Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM
 • Kosova’s Women Network
 • Kosovar Institute for Policy Research and Development
 • Kulturni centar DamaD
 • Nezavisno društvo novinara Vojvodine
 • Peščanik
 • Rekonstrukcija ženski fond
 • Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda
 • Žene u crnom
 • Qendra Kosovare për Rehabilitimin e të Mbijetuarve të Torturës
Share

Traži se da Đorđević otkrije mesta masovnih grobnica

Traži se da Đorđević otkrije mesta masovnih grobnica

Slobodna EvropaFond za humanitarno pravo (FHP) u Beogradu podržava apel porodice Bitići čiji su članovi Ili, Agron i Mehmet Bitići ubijeni u Petrovom selu 1999. godine, da se haški osuđenik Vlastimir Đorđević ne pusti na slobodu nakon dve trećine kazne zatvora, koji ističe 17. juna, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Ivana Žanić, direktorka pravnog programa Fonda.


Share

Ko pokušava zataškati masakr u Bijeljini

Ko pokušava zataškati masakr u Bijeljini

N1_logoRatni fotoreporter, Ron Haviv, najveći je svjedok masakra počinjenog nad civilima Bijeljine, a njegove fotografije su objavljene u svim svjetskim medijima. Momenat u historiji i zabilježen teror predvođen politikom SDS-a – stranke koju su osnovali sada već presuđeni ratni zločinci Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik i Biljana Plavšić. Prije dolaska “Srpske dobrovoljačke garde”, “Arkanovih tigrova”, u Bijeljini je živjelo preko 30.000 Bošnjaka, nakon okončanja rata, u Bijeljini zivi tek nešto više od 2.000 ljudi, uglavnom povratnika. Za N1 govore ratni foto-reporter i svjedok događaja, Ron Haviv, ratni reporter Paul Lowe, izvršna direktorica Fonda za međunarodno pravo Srbije, Ivana Žanić, bivši tužilac za ratne zločine Srbije, inače tužilac u predmetu Bijeljina 1992., Vladimir Vukčević.

Share

Porodica Bitići: Blokirati prevremeno puštanje Vlastimira Đorđevića

Porodica Bitići: Blokirati prevremeno puštanje Vlastimira Đorđevića

BalkanInsight_logoPorodica braće Bitići, američkih državljana ubijenih u Srbiji, pozvala je Mehanizam za međunarodne krivične sudbine (MMKS) da spreči potecijalno prevremeno puštanje Vlastimira Đorđevića, bivšeg srpskog zvaničnika osuđenog za ratne zločine na Kosovu.

Porodica braće Bitići saopštila je danas da će pokrenuti kampanju protiv mogućeg prevremenog puštanja Vlastimira Đorđevića, bivšeg visokog zvaničnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, za koga sumnjaju da je umešan u ubistvo njihovih rođaka.

„Sve dok Vlastimir Đorđević ne bude pokazao da je spreman da sarađuje sa Tužilaštvom i pomogne u lociranju drugih masovnih grobica, u tekućim krivičnim istragama u vezi sa operacijama prikrivanja, i sve dok ne bude dao istinite izjave o ubistvu braće Bitići, on ne bi trebalo da bude pušten na slobodu”, stoji u pismu koje je ova porodica uputila MMKS-u.


Share

Žanić: Neće biti političke volje da Radeta i Jojić budu izručeni Hagu

Žanić: Neće biti političke volje da Radeta i Jojić budu izručeni Hagu

N1_logoNe verujem da će biti političke volje da radikali Vjerica Radeta i Petar Jojić budu izručeni Hagu, ocenila je Ivana Žanić iz Fonda za humanitarno pravo.

“Od kako je Haški tribunal objavio da trazi Radetu i Jojića verovala sam da će oni morati da budu isporučeni Tribunalu, odnosno Mehanizmu, gde će im se suditi za nepoštovanje Suda. Mehanizam je prepoznao da pred domaćim sudom svedoci ne bi mogli da daju bezbedno iskaz i zato je odluka takva. Ali verujem da ih Srbija neće izručiti, jer se čuje velika samouverenost i Jojića i Radete da ih država neće zaboraviti i da ih neće isporučiti”, rekla je Žanić.

Ona je podsetila i da smo do sada smo uvek imali najave političara da ne postoji obaveza države da oni moraju biti isporučeni zbog procesa za nepoštovanje Suda.Share

Izveštaj o suđenjima za ratne zločine u Srbiji

Izveštaj o suđenjima za ratne zločine u Srbiji

izvestaj_o_SZRZ-2019-srOvo je sedmi izveštaj Fonda za humanitarno pravo (FHP) o suđenjima za ratne zločine u Srbiji. FHP je tokom 2017. i 2018. godine pratio sva suđenja za ratne zločine koja su se odvijala na teritoriji Srbije,  odnosno ukupno 20 predmeta pred odeljenjima za ratne zločine Višeg i Apelacionog suda u Beogradu, kao i jedan predmet pred sudom opšte nadležnosti. U izveštaju su za sve predmete dati kratki pregledi postupka i osnovni nalazi FHP-a u vezi sa predmetom, a koji su od značaja za javnost.

Veliki broj postupaka za ratne zločine obrađenih u ovom izveštaju traje više godina, te su za kompletan uvid u tok postupka i nalaze koji se tiču tih predmeta relevantni i prethodni godišnji izveštaji FHP-a o suđenjima. Izveštaj obuhvata i suđenje za jedno krivično delo koje nadležno tužilaštvo opšte nadležnosti nije kvalifikovalo kao ratni zločin, iako sve okolnosti tog slučaja ukazuju da se radi o ratnom zločinu.

Izveštaj ključnu pažnju poklanja radu Tužilaštva za ratne zločine (TRZ) i sudova u javnim delovima sudskog postupka, a pre svega analizira optužnice i presude u svakom pojedinačnom predmetu. Rad drugih organa uključenih u procesuiranje ratnih zločina -Službe za otkrivanje ratnih zločina Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije (MUP), Jedinica za zaštitu i dr, nije moguće analizirati na nivou pojedinačnih predmeta, jer o tome ne postoje javno dostupni podaci.

Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu donelo je u izveštajnom periodu prvostepene presude u tri predmeta. Odeljenje za ratne zločine Apelacionog suda u Beogradu donelo je četiri presude po žalbama izjavljenim na presude Višeg suda u Beogradu. Pred sudom opšte nadležnosti doneta je jedna međupresuda, koju je potvrdio Apelacioni sud. U izveštajnom periodu TRZ je podiglo ukupno 14 optužnica, i to tokom 2017. godine tri optužnice protiv ukupno četiri lica, a prema podacima koje je FHP-u dostavilo TRZ 11 optužnica tokom 2018. godine protiv 15 lica.

Analizi predmeta u Izveštaju prethodi pregled opštih nalaza o suđenjima za ratne zločine tokom 2017- 2018. godine, kao i bitni društveno-politički događaji koji su od značaja za suđenja za ratne zločine.

Izveštaj o suđenjima za ratne zločine u Srbiji možete preuzeti ovde.

Share

Konkurs za poziciju Memory Activism Program Coordinator

Konkurs za poziciju Memory Activism Program Coordinator

HLC announces an ad for the position of the Memory Activism Program Coordinator

Conditions:

 • MA or PhD theses related to memory activism practice in the former Yugoslavia;
 • Interest and experience in the culture, politics and practice of memory;
 • Publications in the area of memory studies and practice AND/OR experience in program development;
 • Fluent in Bosnian-Croatian-Serbian (BCS);

If you are interested in this position, please send us your CV and Motivation letter to konkurs@hlc-rdc.org

Only shortlisted candidates will be contacted.

Deadline for applications: 23.05.2019.

Share

NAJAVA: Predstavljanje Izveštaja o suđenjima za ratne zločine u Srbiji

NAJAVA: Predstavljanje Izveštaja o suđenjima za ratne zločine u Srbiji

Izveštaj o suđenjima za RZ 2017 i 2018U četvrtak, 16. maja 2019. godine u 11 časova, u Velikoj sali Medija centra (Terazije 3, II sprat), Fond za humanitarno pravo (FHP) predstaviće javnosti sedmi po redu Izveštaj o suđenjima za ratne zločine u Srbiji.

Share

Osuđeni general Lazarević predvodio „Besmrtni puk“ u Nišu: Na Dan pobede nad fašizmom, Srbija promoviše ratne zločince

Osuđeni general Lazarević predvodio „Besmrtni puk“ u Nišu: Na Dan pobede nad fašizmom, Srbija promoviše ratne zločince

Insajder logoUmesto promocije antifašizma i evropskih vrednosti ovogodišnje obeležavanje Dana pobede ponovo se pretvorilo u javno rehabilitovanje i promociju osuđenih za ratne zločine. “Besmrtni puk”, u kome je danas u Nišu bilo više stotina ljudi, predvodili su kozaci Balkanske kozačke vojske, bajkeri i nekadašnji haški osuđenik, penzionisani general Vojske Jugoslavije Vladimir Lazarević koji se na gradskom trgu u Nišu i obratio okupljenima.


Share

Marciacq: Pomirenje više nije prioritet EU na Balkanu

Marciacq: Pomirenje više nije prioritet EU na Balkanu

Slobodna EvropaEvropska unija se na Zapadnom Balkanu fokusirala na pitanje sigurnosti i stabilnosti, dok pomirenje nije visoko na listi prioriteta pa stoga izostaje snažna reakcija Evropske komisije na negiranje presude Haškog tribunala za Radovana Karadžića za genocid i ratne zločine i njegovo veličanje od strane vlasti u Republici Srpskoj, kaže za ‘Zašto?’ Florent Marciacq iz Austrijsko-francuskog Centra za približavanje u Evropi.

Share