Aktivistët e Komisionit të së vërtetës planifikojnë të krijojnë “librin jugosllav të vdekjeve”

Aktivistët e Komisionit të së vërtetës planifikojnë të krijojnë “librin jugosllav të vdekjeve”
BalkanInsight_logoKoalicioni për KOMRA, i cili po bën fushatë për krijimin e një komisioni rajonal për përcaktimin e së vërtetës për luftërat jugosllave, po punon për të krijuar listën e tij të plotë të personave të vrarë në konfliktet në Ballkan nga viti 1991 deri në vitin 2001.

Koalicioni për KOMRA, një fushatë regjionale për themelimin e një komisioni së vërtete, i cili do të përcaktojë fakte të plota për luftërat jugosllave, nuk ka arritur deri më tani të marrë mbështetjen unanime të qeverive në të gjithë rajonin.

Megjithatë, pavarësisht kësaj, koalicioni thotë se do të vazhdojë me hulumtimin e një liste të plotë të të gjithë atyre që u vranë, burgosën, torturuan ose u zhdukën gjatë shpërbërjes së përgjakshme të Jugosllavisë, thanë për BIRN disa nga anëtarët e tij.

Koalicioni, një aleancë e OJQ-ve në vendet që dolën nga shpërbërja e Jugosllavisë, vitin e kaluar publikoi një hartë që dokumenton viktimat e luftës në ish-Jugosllavi dhe ofron të dhëna për rreth 130,000 persona që u vranë ose u zhdukën në konflikte të ndryshme.


Share

Serbia: Një vit mohime të krimeve të luftës

Serbia: Një vit mohime të krimeve të luftës
BalkanInsight_logoKriminelët e luftës janë përgëzuar, vendimet që dënojnë serbët janë vënë në pikëpyetje dhe mizoritë janë mohuar, ndërsa prokurorët serbë dështuan përsëri në vitin 2019 të padisin ndonjë të dyshuar të rangut të lartë për krime të kryera gjatë konflikteve të viteve 1990.

Më 9 maj, gjenerali në pension i Ushtrisë Jugosllave Vladimir Lazareviç, një kriminel i dënuar lufte, kryesoi një paradë të Ditës së Fitores të Luftës së Dytë Botërore nëpër rrugët e qytetit të jugut serb të Nisit. Eventi u organizua nga veteranët rusë të luftës me mbështetjen e autoriteteve serbe.

Roli i spikatur i Lazareviçit në paradë theksoi sesi në vitin 2019, zyrtarët serbë vazhduan praktikën e tyre për të lartësuar kriminelët e luftës si heronj ushtarakë.


Share